Pak die Banaan!!!

Hoe Guido Weijers en ik zielsverwanten werden.

Advertenties
blog fiktieverhalen pak die banaan

Gelukkig Nieuw Jaar iedereen!

Kan nog net toch? Ik ben een beetje aan de late kant. Ik weet niet wat het is dit jaar, maar ik kom moeilijk op gang. Zo heb ik pas gisteravond de Oudejaarsconference van Guido Weijers gezien.
In één woord ‘WoW’. Oudejaarsavond 2017 vond ik hem al goud maar 2018 was nog veel beter. Zo had hij een geweldige vergelijking tussen een deelnemer van Temptation Island’ en minister president Rutte (Kamervragen en dividend belasting). Ook zijn uitleg over dj’s en hun muziek was fenomenaal.

Maar het aller-aller-aller mooiste vond ik de steengoede rode draad door het programma.

blog guido weijers fiktieverhalen

Hij vertelde over een wetenschappelijk experiment met apen. Nee, het was geen herhaling van zijn Bokito-imitatie uit 2007.

blog fiktieverhalen guido weijers

Hij vertelde over een groep van vier apen in een kooi. In de kooi staat een ladder en boven die ladder hangt een banaan. Zodra een aap op de ladder gaat staan, wordt de hele groep natgespoten. Na enige tijd gaat geen van de apen meer de trap op. Dan wordt één aap vervangen door een nieuwe aap. Deze probeert de trap op te gaan maar wordt in elkaar gemept door de overige drie. Vervolgens vervangt men weer een oude voor een nieuwe aap. Net zolang totdat er alleen nog apen zijn die nooit zijn natgespoten. Blijkt dat geen van deze apen proberen de ladder op te gaan.

Waarom niet?

Dat doen wij hier gewoon niet! Daarom!

(kijk hier het filmpje)

Wij leven met zijn alleen in onze zelfgebouwde gevangenis omdat we de aannames van anderen voor waarheid aannemen. Probeer maar eens ‘out of the box’ te denken, men trekt je onherroepelijk aan je staart naar beneden.

blog fiktieverhalen guido weijers

Ik voel mij vaak zo’n nieuwe aap.

Het vierkante blokje dat door mijn omgeving wordt gedwongen door het ronde gat van de vormenstoof te gaan. Ik heb mij geprobeerd aan te passen, echt waar. Ik squishte mijzelf door het ronde gat. Maar… plop, verrassing… bij aankomst beneden ben ik weer vierkant en de rest nog steeds rond. Met dit verschil dat ik daar zat met een burn-out. Waarom ik me dan toch aanpaste? Om niet figuurlijk in elkaar gemept te worden. Het is moeilijk om erbij te horen als je andere ideeën hebt.

Ik geloof in ontdekken wie je bent, wat je mogelijkheden en talenten zijn. Én ik geloof dat je daar iets mee kunt doen.

blog fiktieverhalen guido weijers

Zo moet het mogelijk zijn om met plezier naar je werk te gaan. ‘Ja, dat willen we allemaal wel’ hoor ik steevast in mijn omgeving. ‘Jongens’ denk ik dan ‘dat is te zot voor woorden. Is niemand dan echt blij met wat hij doet?’

Ik ben de dromer, de naïeveling, de profiteur. Ik herstel nooit meer helemaal van mijn burn-out. Al dit krijg ik (meestal bedekt en indirect) naar mijn hoofd geslingerd. Het maakt me verdrietig en boos. Omdat ik andere mogelijkheden zie, mijn eigen pad kies en afwijk van de rest, ben ik een Loser met een hoofdletter L.

Daar was dan mijn redder in nood. Guido verwoorde haarfijn mijn stormachtige binnenste. Godenzijdank ben ik niet de enige.

Met Guido drink ik graag eens een cappuccinootje.

bolg fiktieverhalen guido weijers

Daarvoor ga ik met liefde naar Breda. En als hij het goed vindt, interview ik hem voor ‘Het Bankje’, mijn rubriek in de wijkkrant.
Jongens, dat lijkt me geweldig. Vervolgens deel ik op de terugweg in de trein aan iedereen die wil bananen uit.

 

Doen wie je bent kost energie maar geeft ook veel energie. Aanpassen vreet energie zonder er iets voor terug te geven.

blog fiktieverhalen guide weijers

 

Bron hoofdfoto: comedy tv

Auteur: fiktieverhalen

Ik blog over alles dat mij (persoonlijk) raakt. Emoties, gevoel, gebeurtenissen, actualiteit. Het maakt niet uit zolang het maar (r)echt uit mijn hart komt. In een column, gedicht of verhaal. Wil je iets aan mij kwijt? dat kan via fiktieverhalen@gmail.com Tip: Lees mijn "Wie ben ik" pagina

6 gedachten over “Pak die Banaan!!!”

  1. Prachtig en herkenbaar Marjolein! Juist fijn dat je anders kijkt en doet, beetje de boel opschudden, schijt hebben aan ‘maar zo hebben we het altijd gedaan’. Doe zoals jij denkt en voelt is goed, dan is het goed en voelt het goed. Guido op het bankje, tof, ga ik met je mee om de foto te maken 😉 En de mensen? https://youtu.be/CQrh_bBv6Uo

    Groeten, Luuz

    Verstuurd vanaf mijn iPad

    >

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s